srijeda, 16. ožujka 2011.

Mitoza-složena ćelijska dioba


Mitozom se dijele tjelesne ćelije.Mitotička dioba ima nekoliko faza.
Interfaza
U periodu pripreme za diobu(interfazi) hromosomi se dupliciraju(udvostručavaju) te se svaki sada sastoji od dvije niti-hromatide.
Profaza
U profazi nestaje jedrova opna,hromosomi postaju kraći i deblji te postaju vidljivi pod mikroskopom.
Metafaza
U metafazi centrosomi formiraju diobno vreteno-niti koje pomažu kretanju hromosoma.U ovoj fazi,hromosomi se poredaju u ekvatorijalnoj ravni ćelije.
Anafaza
Hromosomi se podijele na dvije hromatide koje diobnim vretenom putuju na polove ćelije.
Telofaza
Hromosomi su na polovima ćelije.Postupno se formiraju nova jedra,hromosomi se despiraliziraju,nastaje ćelijska opna.Na kraju telofaze ćelija je podijeljena na dvije nove ćelije.Svaka od dvije novonastale ćelije ima iste osobine i isti broj hromosoma kao roditeljska ćelija.Mitoza omogućava rast,ali i obnavljanje organizma i zacjeljivanje rana.
mitoza




















Mejoza-redukciona dioba
Mejozom nastaju spolne ćelije.Mejoza se sastoji od dvije uzastopne diobe,mejoze I i mejoze II .Redukcija broja hromosoma se dešava u mejozi I .Pri tome od jedne ćelije nastaju četiri nove ćelije,sali sa polovičnim-haploidnim brojem hromosoma(n).Ova dioba se zato naziva redukcionom diobom.Novonastale ćelije se od početne razlikuju i po broju hromosoma,ali imaju i novi sastav gena.Oplodnja je spajanje dvije spolne ćelije sa haploidnim brojem hromosoma,pri čemu nastaje zigot sa diploidnim brojem hromosoma.Nakon tako formiranog zigota,može započeti rast novog organizma.

























Nema komentara:

Objavi komentar